Från bloggen

gluten höst yoga

Livsglädje och Gluten

Att må bättre är ibland att lägga ett slags pussel och ha tålamod. Du får kanske höra något av en läkare och en annan sak från en annan behandlare och efter ett tag börjar du förstå att det kan finnas ett samband – att det hänger ihop. Precis så var det i mitt fall när jag i omgångar fick höra från min läkare att jag bla. hade brist på B12. Samtidigt fick jag också veta från en kinesiolog att min tunntarm var inflammerad. Läser jag då om orsaken till B12 brist så står det www.netdoktor.se ”att brist vanligtvis uppstår då tarmen inte kan absorbera (ta upp) tillräckligt av vitaminet från kosten. Det vanligaste brist skälet till detta är brist på ämnet intrinsic factor (IF), som bildas i magsäckens slemhinna, eller försämrad absorption av B12-IF-komplexet i tunntarmen”.

Jag fick då rådet från kinesiologen att utesluta gluten under en tid så att tunntarmens slemhinna fick återhämta sig. Men efter en tid började jag åter igen äta gluten igen. Jag är en sådan person som nog har ätit allt. Men…så kom våren och jag fick väldigt stor aptit på Vika knäckebröd i tid och otid. Jag sov ju inte heller så bra vid denna tidpunkt så jag gick upp på nätterna och drack te och åt knäckebrödsmackor med smör och ost. Mums vad jag njöt av detta. Till frukost och till kvällsteet blev det också detta goda knäckebröd. Men jag blev mer och mer trött och håglös. Under försommaren började jag till och med bli ledsen och nedstämd utan egentlig orsak och på gränsen till helt orkeslös. Till saken hör att jag under samma tid ökade min intag av knäckebröd. Men så hälsade vi på ett par vänner som är mycket pålästa om kostens betydelse för vår hälsa och mående. Jag fick lära mig att sömnen kan förbättras och nedstämdhet försvinna och orken komma tillbaka om man utesluter gluten HELT från sin kost.

Jag gjorde som min väninna sade och över en natt blev jag som pånyttfödd!!! Det låter helt overkligt men så blev det faktiskt för mig. Så sedan juli i år har jag fått tillbaka min ork, min livsglädje och mycket god sömn.  Det var i mitt fall som att vrida på ON-knappen igen.

Så att råda folk att INTE sluta med glutenfri kost!  Blir min enda fråga , Varför inte? Jag har googlat och funnit följande.

Vad är gluten? Jo, gluten är ett växtprotein som kan skapa stora problem i vår kropp. Du kan få förändringar på tunntarmen vilket innebär att kroppen försvar slår på. Tarmens vägg blir sämre och sämre på att ta upp näring och ytan förändras. Till slut kan för stora delar läcka ut ur tarmen och in i kroppen. Tarmens uppgift är att ta upp närig och bara släppa in rätt storlek av näringsämnena i kroppen. Gluten påverkar även tarmen så att du kan förlora det enzymet som gör att du kan ta hand om mjölksockret, laktos. Du kan alltså få problem med att dricka mjölk för att du inte tål gluten. Gluten påverkar även signalsubstanser och hormoner som kommer från tunntarmen som i sin tur på olika vis ska styra matsmältningen.

Många vet inte om att de reagerar på gluten. Ett vanligt tecken är trötthet och en uppgivenhet så som jag kände. Vi kan även uppleva samma symtom som vid en depression.

=> Skrämmande nog är symtomen hos barn som reagerar på gluten ofta humörförändringar, irritation och trötthet samt att de får magknip, diarré eller förstoppning.

Gluten är också sammankopplat med autoimmuna sjukdomar. Med autoimmuna sjukdomar menar man när kroppens försvar går till angrepp mot sig själv. Några vanliga autoimmuna sjukdomar är diabetes typ 1, reumatiska sjukdomar, psoriasis och Crohns sjukdom. Även astma och allergier är sammankopplade till gluten.

Det behöver naturligtvis inte gå så långt eller så illa. Många reagerar bara på gluten genom att mag- och tarmsystemet inte fungerar. Magont, svullen, IBS mm.  Gluten kan även ombildas till glutenexorfin och gliadorfin. Dessa ökar problem som hyperaktivitet och skapar försämrad koncentration.

Många barn har idag ont i magen, många barn har problem med allergier och astma och många barn har problem med ”myror i brallan”.

Då gluten faktiskt inte tillhör kroppens naturliga kost och det finns oerhört mycket som pekar på att det är skadligt för människokroppen.

Här kommer en kort sammanfattning på några av biverkningarna från gluten:
* Diarré * Förstoppning * Luftbesvär * Diffusa magsmärtor * Aptitlöshet * Illamående * Hudbesvär * Depression * Psykiska störningar * Nervvärk
* Muskelvärk

Vad i gluten är viktigt för kroppen? Vad kan hända om vi tar bort gluten? Nej, nu är det dags att tänka till. Människan här uppe i Norden har levt helt utan gluten sen för bara 4000 år sen. Så fram till dess har det gått alldeles utmärkt.

Jag tänker nu även försöka successivt minska gluten intaget även för min övriga familj. På min senaste ”Yoga- och fjällvandringsretreat” erbjöd jag glutenfri kost. Själv tycker jag att den glutenfria gröten och Muslin jag gör är godare. Så att förstå betydelsen av kosten och i mitt fall sluta med gluten innebar att jag fick tillbaka livsglädjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *