Yoga- och fjällvandring Utsikt Sarek

 


VANDRINGSFRID 

Fjällretreat 13-18 aug, 2018 Saltoluokta, Laponia

Nästa år (2019) skicka en intresseanmälan till lena.thurner@prahna.se om du vill veta mer.

Yoga & fjällvandring 

”Att vara utomhus i friska luften och komma nära naturen ger frihetskänslor. Fjällvandringar kan hjälpa dig att bryta upp från instängdhet och höga krav och ge dig tillgång till dig själv och dina möjligheter. Yogan frigör stela leder och muskler och låter sinnet bli friare från oro och grubbel. ”

Varmt välkomna att följa med oss på en fem dagar lång fjällretreat i trakterna kring Sarek, Laponia i den nordligaste delen av Sverige, guidade av fjälledare.

Nyhet! I denna retreat ges du som vill även en möjlighet att vandra och övernatta en natt i tält i gränsen till och med utsikt in i Sarek nationalpark (alternativt bo kvar på samevistet).

Vi börjar våra dagar med avslappnande och energigivande Yinyoga och avslutar med god mat och bastu. Dagtid blir vi inspirerade av våra ledare som berättar om samisk kulturhistoria, fåglar, örter och blommor. För intresserade erbjuds även möjlighet till spinn- eller flugfiske. Tillsammans med en slående vacker natur upplever vi den stillhet endast vildmarken kan erbjuda.

För tredje året i rad har vi även glädjen att en helkväll få träffa Eva Gunnare. Hon tillagar en lappländsk måltid och ger oss en personlig smakföreställning om hur det är att bo i Lappland året om. Eva är matkratör, örtinspiratör och kulturguide från Jokkmokk . http://eolapland.se/ 

20160823_143653

img_20160913_095020

IngårDagliga fjällvandringar & fjällkunskap med ledare. Lär känna fjället och hitta lugnet dagligen med yinyoga & meditation, 5 nätter ( varav 2 nätter i stuga på sameviste, en natt i tält i utkanten av Sarek (kan bytas ut mot stuga i sameviste), 2 nätter på fjällstation i 2-bäddsrum ”bättre standard”), färjetransport Kebnats- Saltoloukta t/r, 1 båttransport kopplat till vandring, 5 frukostar (frukostbuffée), 4 lunchpaket, 5 middagar varav en 3-rätters på Fjällstationens restaurang och en 3-rätters med Eva Gunnare, lärdom om ört- och fjällflora, flugfiske (utlåning av begränsat antal fiskespön). OBS! Med viss reservation för ändringar kan förekomma.

Ingår inte: Tåg/flyg/buss, sängkläder, handduk, fiskekort och slutstädning. OBS! medtag egen yogamatta.
* Priset som anges gäller medlemskap i STF https://www.svenskaturistforeningen.se/stotta/bli-medlem/bestall-medlemskap.

Bokning och anmälan 

Mejla till lena.thurner@prahna.se. Vid anmälan och inbetald anmälningsavgift 1 500:-  skickas utrustnings- och packningslista ut tillsammans med annan viktig information.  Anmälan blir giltig i och med att du betalar in din anmälningsavgift. Hela retreaten ska slutbetalas senast 25 maj-18. Swisha anmälningsavgift till 072-70 80 480 eller BG 5023-0150.  Reseförsäkring och avbeställningsskydd tecknar du själv genom din bank eller försäkringsbolag.

Avbokningsregler

-Avbokning innan 31 jan-18 återbetalas hela avgiften förutom 500:- i administrativa kostnader.

-Avbokning innan 1 juli-18 återbetalas endast 50 % av resans pris

-Avbokning efter 1 juli-18 återbetalas endast 15 % av resans pris

Kärlek till naturen

Att leva som vi lär när det gäller miljömedvetenhet tar vi på största allvar. Därför kommer våra vandringar alltid värna om att inte störa den natur vi vistas i och i största möjliga mån välja ekologiska och närproducerade råvaror till matlagning. Om du har några speciella önskemål, matallergier eller medicinska problem är det bra om du kontaktar oss i god tid innan retreaten börjar. När vi bor på vårt sameviste kommer vi exempelvis äta vildfångad röding och fjällöring.

Resa hit

Tåg till Gällivare eller samåkning brukar vara det vanligaste – hör av dig till oss så hjälper vi dig med resealternativ.

Program

Retreat där vi varje dag börjar med avslappnande yinyoga (alt meditation eller flugfiske) följt av frukost. Därefter följer en utforskande dagsvandring i orörd natur ledd av fjälledare. Fika och lunch intas i lugn och ro ute i det vilda. Du kommer till samevistet eller fjällstationen på eftermiddagen för att skämma bort dig själv med yoga, bastu och dusch. För att sedan njuta av en näringsrik och energigivande middag på fjällstationen eller samevistet som ligger vid tröskeln in i Sareks nationalpark. Vi planerar för en vandring och övernattning i tält i utkanten av Sareks nationalpark för de som vill. Retreaten startar måndag 13 aug med ett längre yogapass på eftermiddagen och slutar med en frukostbuffée lördagen den 18 aug (med viss reservation för ändring pga. tågtider). Nedan bilder från samevistet.sameviste retreat

sameviste vandring orörd natur
Förfallen kåta

Lär känna fjället, hitta lugnet

Har du någonsin drömt om att på nära håll få uppleva vildmarken i närheten av Sarek, norr om polcirkeln under trygga, avskalade och avslappnande former? Under solen som aldrig tycks gå ner i en slående vacker natur guidar vi dig på resan inåt och visar dig fjällets fascinerande natur. Vi erbjuder entusiasm, kärlek till naturen och en bred kunskap. Du hittar lugnet och är i nuet.

retreat fjällvandring yinyoga Saltoluokta
Deltagare 2016
retreat fjällvandring yoga saltoluokta
Deltagare 2017
retreat yoga fjällvandring
Deltagare juli 2018
fjällvandring fjällretreat yoga
Deltagare aug 2018

 Vem kan delta?

Alla som kan vandra med nödvändig packning. Inga andra förkunskaper krävs. Utmärkt möjlighet för dig som inte har fjällvana att lära dig det som krävs för att göra egna vandringar.

OM oss ledare

Lena Thurner – Örtterapeut, Stresscoach, Certifierad Yin- och Hatha yogalärare och ägare av Prahna.

Medlemmar av Svenska Fjälledarorganisationen

SFLO

Erik Thurner – Geotekniker och sann naturvän med stort intresse för svenska fjällen i form av vandring, jakt, skidåkning och fiske (vår fjälledare 2017)

Christine Godeau – Biologistuderande (masterexamen 2018), fältassistent i polarforskning i Sibirien och Abisko (vår ledare 2016)

Lasse Levemark – Biolog och en fjäll- och fiskeentusiast som har arbetat som utvecklingschef på TomTits.

thurner yoga fjällvandring
Lena Thurner
Thurner fjällvandring fiske
Erik Thurner
Lasse Levemark
Christine Godeau

 

 

 

 

 

 

LångsamhetAtt vandra är att hitta ett lugn gång man kan hålla i ett jämnt tempo. Att vandra över fjäll är en typ av meditation. Mindfulness är en röd tråd. 

Enkelhet – allt är förberett så att du kan slappna av och bara vara. Måltider serveras, sängar står klara, stigarna är undersökta i förväg. I enkelheten hittar vi det mest omedelbara i livet.

Uggla i naturmiljön
Uggla i naturmiljön

 

Närvaro Vi väcker din upptäckarlust med en kunnig och engagerad guidning av det rika fjällen i Laponia har att erbjuda. Att stanna upp och lyssna på ljungpiparens sorgsna sång eller studera pärlugglan (se bild) får oss närvarande i stunden.

yinyoga retreat fjällvandring laponia saltoluokta
Utsikt Saltoluokta

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2016?

Hej Lena!

Tack för en trevlig vistelse i Saltoluokta. Jag är oerhört nöjd med resan och skulle nog vilja påstå att det är en av de bästa resor jag gjort. Det som gjorde resan så minnesvärd är att den kombinerade en fantastisk introduktion till svenska fjällvärlden med yoga och tid för reflektion. Att få möjlighet att utforska fjällen med både en biolog och en fjällguide är nog få förunnat! Att sen guidas in i yinyogan och den återhämtning som den innebär var en oslagbar kombination. Lägger man sen till ett toppengäng med varma människor, introduktion till samisk kultur och mycket god mat så förstår du varför jag tyckte resan var SÅ bra!  Jag ser redan fram emot att följa med nästa år! Jag hoppas att ni orkar och vill göra om denna succé. ”Linnea T, Sthlm”

……………………

Mycket mycket nöjda. Vi var väldigt förväntansfulla och har mer än väl fått vår dröm uppfylld. ”Tobbe B, Sörmland”

…………………

Jag är mer än nöjd, överträffade alla mina förväntningar! ”Annsofie L, Trosa”

………………..

Jag är såå nöjd att jag var med på din fjällretreat! Kom hem uppfylld av alla intryck – energifylld som om jag varit borta länge. mycket nöjd, mina förväntningar uppfylldes verkligen yogan mer än bra, fjällvandringen skön och lagom utmanande för mig och jag saknade ingenting! Jag tänker ofta på den vy vi hade när vi kommit en bit upp på fjället, dessa fjäll som bara vilar tryggt i naturen och det blå vattnet som ger liv och mycket himmel som ger utrymme. En bild att ha med i meditationen!  Tack och kram! Hälsa Viktor och Christine, de var fantastiska. ”Annika J, Jönköping”

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2017?

Hej Lena,

Mycket nöjd!! Det var fantastiskt att få upptäcka fjällen och det underbara landskapet i era goda händer. För mej hade det inte varit möjligt utan er kunskap och ledning. Tack också för den omsorg som ni båda två gav oss alla och som betyder mycket. Ni hade planerat och förberett så väl och med mycket Hjärta ❤️.  Det var alltid mycket gott att äta!! Ni är så duktiga på att laga mat. Saknade inget. 

Allt var så bra! Jag lärde mej mycket praktiska tips från Erik  och kände mej trygg med er ledning. Det är ganska mycket som man inte tänker på och som är bra att kunna. Också roligt att få Lenas kunskap om blommor mm. Efter denna resa känner jag mej verkligen peppad på att vandra i fjällnatur! Allt var underbart och en av mina absolut mest härliga resor! ”Anna L, Göteborg”

……………..

Läs även detta Nyhetsbrev från Svenska Kunskapsförlaget – en blogg som handlar om retreaten. Klicka på länken Nyhetsbrev

……………..