VildaVäxtVandring rawfood vegan vildvuxet

Vilda växter – hälsa & mat med Dan Uhrbom

5-6 maj 2018

Vilda Växt-vandring & kurs

Raw food och ätliga växter i naturen

med Dan Uhrbom

Trossgränd 5 , OXELÖSUND


Att skörda vilt och använda det i sin matlagning handlar ofta om kunskap. Dessutom kostar vild mat ingenting – bara din tid. Du har full koll på vad maten kommer ifrån och näringsupptaget blir mer varierat. Gröna blad är det mest näringsriktiga vi kan äta och här får du unik kunskap om

Naturens skafferi

Utöver svamp, blåbär och lingon finns det mycket annan nyttig mat som växer vilt i naturen. Det kan vara bra att känna till vad som erbjuds i en eventuell krissituation, om man vill förbättra sin hälsa, har ont om pengar eller tycker att det är kulinariskt och roligt med ovanlig mat från naturens skafferi.

Inre kraft, vilda växter och raw food

Kursen inleds med inspiration kring vår inre kraft, och om fördelarna med vilda växter och raw food. Därefter gör vi en gemensam växtvandring med insamling av och information om de växter som vi hittar i närområdet.

När vi är tillbaka kommer vi att göra olika rawfood-rätter, både på vilda växter och utifrån andra rawfood-ingredienser.

granskott rawfood

Mer om kursinnehållet

Hur du gör en smoothie och en vildsallad så att den blir god och innehållet behåller sina goda egenskaper.

Hur du gör din egen lunch t.ex. med hjälp av en handdriven kvarn.

Hur du gör crackers och chips på vilda växter samt smakprov på dessa.
Hur du syrar gröna växter och smakprov på syrade blad, granskott, tallskott, och blad från lövträd samt hemmagjord surkål.

Olika sätt att förvara gröna blad på och vilka alternativ det finns för att få lite färsk mat på vintern från naturens skafferi, om fröer som kan samlas in, hur man kan göra bokashi.

Flytande mikrober, Probiform som är bra för magen och hälsan.

Givetvis kommer det att finnas utrymme för frågor om raw food och hälsa.

Dag 1: Lördag 28/10 2017 kl 10.30 -17.00 (med tid för evt. frågor efteråt)

Dag 2: Söndag  29/10 kl 10.00 -15.30

1600:- inkl. moms och buffé för båda dagarna. (En dag för 900:-)

Boka tid

Anmälan  och betalning innan kursstart till lena.thurner@prahna.se,   swish 0727080480 eller BG 5023-0150. Använd kvitto till friskvårdsbidrag.

(Avbokning senare än 5 dagar innan kurs ersätts endast med 50 % mht arrangörerernas omkostnader. Avbokning samma dag ersätts inte).

Dan Uhrbom är en av Sveriges mest kunniga människor på vilda ätbara växter och ekologisk odling. Han bor idag i Lillhärdal i hjärtat av Härjedalen och arrangerar kurser i bl.a. ekologisk odling, vild Raw Food och överlevnadstekniker. Dans intresse för råkost och hälsa tog sin början redan 1966, och han har sedan dess utvecklats från maskiningenjör till livsingenjör. Hans stora intresse är att få fler att se världen ur ett helhetsperspektiv – då han ser att allting påverkar allting.

Söker du övernattning i Oxelösund? hör med kjell@femoregasthamn.com som har stugor som kostar 750:-/dygn eller http://www.jogerso.se som har stugor som kostar från 680:-/dygn

LÖRDAG : 

Vi lyssnar till Dan när han pratar om de gröna, ätliga växternas betydelse för alla däggdjurens hälsa. Att de innehåller alla näringsämnen och är basen för våra kroppar. Dan berättar också om vännerna mikroorganismer i naturen och i tillskottet Probioform, mikrobernas viktiga, välgörande verksamheter i jorden och i växterna, respektive i tarmarna, i celler och hjärna hos både människor och djur. Dan berättar också om symbolen för att förstå den fysiska materiens uppkomst + hur mikroberna och växterna har bildats, samt för att också förstå vår inre, obegränsade kraft som vi alla är födda med.

Vi tar sedan en promenad och plockar vilda växter som finns i omgivningen.

Dan demonstrerar hur man gör en uppiggande grön smoothie gjord på vilda växter som vi plockat, med frukt, hela bär och Probioform i, samt hur man gör groddar.

Vi gör crackers och frackers som vi hoppas blir färdiga i torkugnen tills nästa dag. Linfrö kex med gröna blad och t.ex. groddat bovete.

Under tiden visar Dan bland annat hur man gör ”vildsallad”, och till exempel sesampasta, rödbetssallad etc.

Vi mal lite gröna blad i handkvarnen. Det vi gör kan variera något.

Vi gör Matgodis i matberedaren

Och vi gör en vildaväxt-tårta –

Dags att äta vildsallad och det övriga tillsammans med surkål, crackers med kokosfett, syrade granskott, syrade tallkottar, syrade rönnbär, syrade gröna blad, dressing etc.

Vi avslutar dagen med avsikts-meditation för dem som vill och därefter en bit tårta.

Söndag:

Vi talar mer om gröna blad och visar hur man på vintern kan använda färska råvaror från skogen. Vi smakar av frackers och crackers i den mån de blivit färdiga.

Vi mal tallkvistar i gjutjärns-kvarnen med dadlar och formar till små bollar.

Vi syrar vitkål och vilda blad. Ta med dig ett par små glasburkar 0,3 & 0,2 liter – med skruvlock går utmärkt. Av det som blir över kan vi göra en god kålsallad.

Samtidigt gör vi Schnitzerkost av groddat bovete-linser-rivet äpple-blötlagda russin-citronjuice-ingefära-alger-hackade gröna blad – en utmärkt måltid i sig.

Vi gör olika röror typ vegankaviar, spiralis-spagetti med tomatsås, tallkvist-pesto m.m. så det igen blir en inspirerande måltid som vi äter tillsammans med nya crackers, kokosfett, frackers. Schnitzerkosten tar vi som efterrätt med en god avokadokräm till.

Vi orienterar oss något bland infektioner och sjukdomar, om vaccinationer, kolloidalt silver, MMS och enkel fasta detox i den mån vi har tid och intresse.

Vi avslutar dagen med avsikts-meditation och lite god efterrätt