Yoga & vildmarksvandring 29 aug – 4 sept Laponias fjällvärld

Laponias vackra fjällvärld 

Få 500 kr i rabatt om du bokar in dig innan Nyår till fjällvandring 29 aug – 4 sept, 2018

 Start i Ritsem och avslut på Saltoluokta Fjällstation.

Vandring genom tre nationalparker Padjelanta, Stora sjöfallet och Sarek i Laponias världsarv

Yoga & fjällvandring

” Som en jättlik havande kvinna ligger hon där med huvudet åt söder, putande bröst och en stor rund mage och med benen ner mot Áhkkájávrre. Alla imponeras över det väldiga Áhkkámassivet med sin högsta topp på 2015 m.ö.h. Trots att Kebnekaise är nära hundra meter högre framstår Áhkká (Áhkká – gumman eller gudinnan i samisk tro) som väldigare, eftersom fjället startar från lägre höjd. Vi vandrar längs med massivet första biten.

Vandringen blir relativt lättgången mellan 2-18 km per dag där vi upplever storslagna vyer över Akkamassivet och Sareks snöklädda toppar och spetsiga fjäll.

fjällvandring laponia sarek padjelanta ahkka meditation
De tre gudinnornas berg Ahkka

Att vara utomhus i friska luften och komma nära naturen ger frihetskänslor. Fjällvandringar kan hjälpa till att bryta upp från instängdhet och höga krav och ge oss tillgång till oss själva och våra möjligheter. 

Daglig meditation och yinyoga frigör stela leder och muskler och låter sinnet bli friare från oro och grubbel. ”

stora sjöfallet vandringDu är varmt välkommen att följa med oss på en sex dagar lång fjällvandringstur (cirka 5,5-6 mil) i Laponia i den nordligaste delen av Sverige, guidade av fjälledare. Vi kommer även att få möjlighet att köpa samiska specialiteter.

20160823_143653

  ANMÄLAN INNAN NYÅR – FÅ 500:- RABATT (12 400:-)

Investering: 12 900:- varav större delen direkt till fjällguide och STF*.  (Reserveration för att inte länsstyrelsen godkänner denna guidad tur för Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta naturreservat. Det är annars förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd genomföra denna organiserade tur.)

IngårDagliga fjällvandringar & fjällkunskap med ledare,  daglig yinyoga & meditation, 6 nätter (varav 4 nätter i stuga på sameviste, 2 nätter på fjällstation i 2-bäddsrum ”bättre standard”), 4 färjetransporter, 1 båttransport kopplat till vandring, 6 frukostar, 5 lunchpaket, 6 middagar varav en 3-rätters på Fjällstationens restaurang, lärdom & kompendium om ört- och fjällflora. OBS! Med viss reservation för ändringar kan förekomma.

Ingår inte: Tåg/flyg/buss, sängkläder, handduk och slutstädning.
* Priset som anges gäller medlemskap i STF https://www.svenskaturistforeningen.se/stotta/bli-medlem/bestall-medlemskap.

Bokning och anmälan 

Mejla till lena.thurner@prahna.se.

Vid anmälan och inbetald anmälningsavgift 1 500:-  skickas utrustnings- och packningslista ut tillsammans med annan viktig information.  Anmälan blir giltig i och med att du betalar in din anmälningsavgift. Hela retreaten ska slutbetalas senast 25 maj-18. Swisha anmälningsavgift till 072-70 80 480 eller BG 5023-0150.  Reseförsäkring/sjukvårdsförsäkring och avbeställningsskydd tecknar du själv genom din bank eller försäkringsbolag.

Avbokningsregler

-Avbokning innan 31 jan-18 återbetalas hela avgiften förutom 500:- i administrativa kostnader.

-Avbokning innan 1 juli-18 återbetalas endast 50 % av resans pris

-Avbokning efter 1 juli-18 återbetalas endast 15 % av resans pris

Kärlek till naturen

Att leva som vi lär när det gäller miljömedvetenhet tar vi på största allvar. Därför kommer våra vandringar alltid värna om att inte störa den natur vi vistas i och i största möjliga mån välja ekologiska och närproducerade råvaror till matlagning. Om du har några speciella önskemål, matallergier eller medicinska problem är det bra om du kontaktar oss i god tid innan retreaten börjar.

Resa hit

Tåg till Gällivare eller samåkning brukar vara det vanligaste – hör av dig till oss så hjälper vi dig med resealternativ.

Program

Vandringen startar i Ritsem tisdag 29 aug (med information/fika/meditation och middag) och avslutas måndag den 4 sept i Saltoluokta Fjällstation.  I Saltoluokta ingår städning & linne/handduk, ett yogapass, bastu, 3-rätters middag och efter en natts vila där i sköna sängar vaknar vi upp till en härlig frukostbuffée.

Vandringsretreaten kommer att varje dag börja med avslappnande yinyoga (alt meditation) följt av frukost. Därefter följer en utforskande dagsvandring i orörd natur ledd av vår fjälledare. Fika och lunch intas i lugn och ro ute i det vilda.

När vi vandrar längs Padjelantaleden och Áhkkás sluttningar kan växter som fjällsippor och fjällglim dyka upp och i fjällbjörkskogen även smörbollar, kvanne och midsommarblomster. Hönsbär står för blomprakten i stora delar av björkskogen och för färgprakten med sina röda bär på höstkanten. Annars går leden mest fram i mager rished med blåbär, kråkbär och lingon. Padjelanta är ett väglöst land med renbetande fjällängar och hedar samt stora kristallklara sjöar där fjällräv och fjälluggla kan förekomma.

Vi vandrar även in i Stora Sjöfallets nationalpark. Leden är lättgången och spångad över våtmarker och det kan förekomma fåglar som t.ex. blåhaken, lappsparven, ljungpiparen, rödvingetrasten, bergfinken och dalripan. Det finns också chans att få se både jaktfalk, stenfalk och kungsörn om man lyfter blicken mot Áhkká och omgivande branter. Björn, lo och järv finns i området, men chansen att se älg är betydligt större.  I området finns även fjällrävgryt som nyttjas under lämmelår.

Lär känna fjället, hitta lugnet

Har du någonsin drömt om att på nära håll få uppleva vildmarken i nationalparkerna Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta norr om polcirkeln under trygga, avskalade och avslappnande former? Under solen som aldrig tycks gå ner i en slående vacker natur guidar vi dig på resan inåt och visar dig fjällets fascinerande natur. Vi erbjuder entusiasm, kärlek till naturen och en bred kunskap. Du hittar lugnet och är i nuet.

 Vem kan delta?

Alla som kan vandra med nödvändig packning. Inga andra förkunskaper krävs. Utmärkt möjlighet för dig som inte har fjällvana att lära dig det som krävs för att göra egna vandringar.

OM oss ledare

Pågår en ny förfrågan om lämplig fjällguide

Lena Thurner – Örtterapeut och Certifierad Yin- och Viryayogalärare och ägare av Prahna.

thurner yoga fjällvandring
Lena Thurner örtterapeut och yogalärare

OBS! Det kan tillkomma fler ledare på fjällvandringen beroende på hur många som anmäler sig.

Medlemmar av Svenska Fjälledarorganisationen

SFLO

 

Långsamhet – Att vandra är att hitta ett lugn gång man kan hålla i ett jämnt tempo. Att vandra över fjäll är en typ av meditation. Mindfulness är en röd tråd. 

Enkelhet – allt är förberett så att du kan slappna av och bara vara. Måltider serveras, sängar står klara, stigarna är undersökta i förväg. I enkelheten hittar vi det mest omedelbara i livet.

Närvaro – Vi väcker din upptäckarlust med en kunnig och engagerad guidning av det rika fjällen i Laponia har att erbjuda. Att stanna upp och lyssna på ljungpiparens sorgsna sång eller studera pärlugglan (se bild) får oss närvarande i stunden.

yinyoga retreat fjällvandring laponia saltoluokta

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2016?

Hej Lena!

Tack för en trevlig vistelse i Saltoluokta. Jag är oerhört nöjd med resan och skulle nog vilja påstå att det är en av de bästa resor jag gjort. Det som gjorde resan så minnesvärd är att den kombinerade en fantastisk introduktion till svenska fjällvärlden med yoga och tid för reflektion. Att få möjlighet att utforska fjällen med både en biolog och en fjällguide är nog få förunnat! Att sen guidas in i yinyogan och den återhämtning som den innebär var en oslagbar kombination. Lägger man sen till ett toppengäng med varma människor, introduktion till samisk kultur och mycket god mat så förstår du varför jag tyckte resan var SÅ bra!  Jag ser redan fram emot att följa med nästa år! Jag hoppas att ni orkar och vill göra om denna succé. ”Linnea T, Sthlm”

……………………

Mycket mycket nöjda. Vi var väldigt förväntansfulla och har mer än väl fått vår dröm uppfylld. ”Tobbe B, Sörmland”

…………………

Jag är mer än nöjd, överträffade alla mina förväntningar! ”Annsofie L, Trosa”

………………..

Jag är såå nöjd att jag var med på din fjällretreat! Kom hem uppfylld av alla intryck – energifylld som om jag varit borta länge. mycket nöjd, mina förväntningar uppfylldes verkligen yogan mer än bra, fjällvandringen skön och lagom utmanande för mig och jag saknade ingenting! Jag tänker ofta på den vy vi hade när vi kommit en bit upp på fjället, dessa fjäll som bara vilar tryggt i naturen och det blå vattnet som ger liv och mycket himmel som ger utrymme. En bild att ha med i meditationen!  Tack och kram! 

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2017?

Hej Lena,

Mycket nöjd!! Det var fantastiskt att få upptäcka fjällen och det underbara landskapet i era goda händer. För mej hade det inte varit möjligt utan er kunskap och ledning. Tack också för den omsorg som ni båda två gav oss alla och som betyder mycket. Ni hade planerat och förberett så väl och med mycket Hjärta ❤️.  Det var alltid mycket gott att äta!! Ni är så duktiga på att laga mat. Saknade inget. 

Allt var så bra! Jag lärde mej mycket praktiska tips och kände mej trygg med er ledning. Det är ganska mycket som man inte tänker på och som är bra att kunna. Också roligt att få Lenas kunskap om blommor mm. Efter denna resa känner jag mej verkligen peppad på att vandra i fjällnatur! Allt var underbart och en av mina absolut mest härliga resor! ”Anna L, Göteborg”

……………..

Läs även detta Nyhetsbrev från Svenska Kunskapsförlaget – en blogg som handlar om Retreaten 2017. Klicka på länken Nyhetsbrev

……………..