Olika yogaformer

Här berättar vi mer om olika yogaformer som du kan träna på Prahna

 

Viryayoga & Flow (yang)

är en dynamisk yogaform en mix av Viryayoga och Embodied Flow

 

Fördelar med Viryayoga:

Embodied flow är en teknik som erbjuder en djup känsla av avslappning, enkelhet, kraft och en ökad medvetenhet i både kropp och sinne.

Du skapar en mångsidighet och styrka i din yogapraktik. Vi övar upp kroppens rörlighet, balansförmåga och muskelstyrka och stärker bland annat upp den inre bålmuskulaturen s.k core musklerna. Den hjälper mot ryggvärk, trötthet, huvudvärk och stelhet i nacke och skuldror och verkar lugnande.

Du ger kroppen den variation den behöver för att inte göra för mycket av samma sak.

Du får använda många olika delar av dig själv, såväl fysiska som mentala och ökar din kroppsmedvetenhet.

Virya är också energi och en yogaform som är dynamisk, alltså med mycket rörelse och där den ena positionen länkas till den andra i ett flöde. Ordet virya är från språket sanskrit, och betyder just ”energi” eller ”kraft”. Ett passande beskrivning av hur man känner sig efter en viryayogaklass! Viryayoga har sina rötter i hathayoga – den yoga som uppstod ungefär på medeltiden, och som är ursprunget för all fysisk yoga.

 

yinyoga havet

Yinyoga

är en oerhört avkopplande samtidigt energigivande yogastil som alla, oavsett tidigare erfarenhet kan utföra

 

Fördelar med Yinyoga:

Yinyogan hjälper dig till ett mer avslappnat tillstånd, en lugnare tillvaro och att inte reagera så häftigt på yttre händelser och innehåller tre delar; medveten närvaro, yogaliknande ställningar och kinesisk medicin.

Redan efter första passet kan man komma i kontakt med något som många längtar efter – en känsla av lättnad och frid i hela kroppen, trots att ställningarna i sig kan vara smärtsamma. Spänningar och stress släpper då vi håller positionerna under en längre tid. Vi låter musklerna vara avslappnade och låter kroppen komma djupare i positionerna med hjälp av lugn och medveten andning. Detta gör att vi skapar och behåller en rörlighet i kroppen samt rehabiliterar och motverkar ryggproblem och värk i leder.

Vi fokuserar på yin-delarna i kroppen så som skelett, fascia, bindväv, ligament, inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla ställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch). Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Den är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Yinyogan fyller hela dig med färsk, ny energi (kallas qi eller prana) och lugnar ditt sinne.

 

Viryayoga, yoga, oxelösund

Yang- och Yinyoga

inleds med andningsövningar och sakta går över till dynamisk hathaflow och vi landar så småningom i avslappnande yinyoga

 

 

Yoga oxelösund

Yoga för kvinnans hormonsystem

är lämplig för alla kvinnor som vitalisera och balansera sina hormoner från tonåren och framåt med eller utan hormonsymptom


Fördelar med yogan:
    • Yogan är även ypperlig efter klimakteriet för att behålla vitaliteten långt upp i åren. Hormonerna är nyckeln till vårt välbefinnande, de styr humöret, tankeförmågan, energinivån och lusten.

Denna yoga kurs planeras att börja senare.