Från Stress till Livskvalitet

Välkommen

Längtar du efter att få bättre sömn, bli piggare, smidigare i kroppen, mindre värk och leva ett liv i ökad harmoni? Då har du kommit rätt!

Jag leder olika former av yoga och kurser inom lymfhälsa

Bland annat – Dynamisk Hatha Yoga, Embodied Flow, Embodied Yin, Yinyoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra och Yoga terapi.

Jag leder även lymfyoga klasser under mina LYMFHÄLSA kurser (läs mer nedan).

Vad innebär LYMFHÄLSA? Läs mer nedan. 

PÅ GÅNG............
Välkommen till lymfyoga och en kurs om lymfhälsa och återhämtning.


Vi bjuder in dig till att hämta ny kraft inspirera dig till nya vanor som främjar lymfhälsa.

Söndagar 16-17.30 med start 21 jan
Plats: Örstigsnäs Nyköping
Pris: 200:- per gång (eller 1750:- för 10 gånger)

En kurs som leder till att du blir lättare och smidigare då du får igång ditt reningssystem i kroppen (genom) ) ) egen lymfdränage, reflexologi, optimal andningsteknik, kroppshållning, tapping, dans, vibration, stretching, qigong och yoga).


Vi går igenom och morgonritual* som effektivt stimulerar utrensning av restprodukter från lymfan, förhårdnade slempartiklar och som lindrar eventuella inflammationer i lymfkörtlarna.


Du får även kunskap kring kostråd, lymfrenande örter, biokemi, fascia, levern samt vikten av tarmrening.


Ge det en tid och du kommer bland annat att uppleva ökad hormonbalans, viktnedgång och förbättrat immunförsvar.


Sist men inte minst arbetar vi med förståelsen hur din egen självbild, undertryckta känslor och att vara ojordad påverkad
lymfflödet.

.

Lena Thurner har själv en lång erfarenhet av problem med lymfsystemet. Lena har läst komplementärmedicin och genomgått ständig kompetensutveckling och har i 10 års tid arrangerat retreater och är utbildad Yogalärare med mer än 500 h och “Somatic Stress Release ™-, Ört- och Energy Medicine terapeut”.

 

“Yoga är en balanserad träningsform som ger både energi och lugn, inspirerar till livsglädje och grundar oss i medveten närvaro.”

Kan det finnas en känslomässig orsak bakom lymfatiska utmaningar?
JA absolut ….                       

att undvika känslor kostar på när det gäller det övergripande välbefinnandet i kropp och själ!

Vi behöver lösa upp undertryckta emotionella energier, ackumulerad energi som plockats upp genom livet (liven) och som skapat vår personlighet med rädslor, anpassningar och känslor av separation och att inte ha blivit sedd och mött, som i sin tur skapat anpassningar, stress och kontraktioner mentalt, emotionellt och fysiskt.

Allt detta har skapat obalanser och sjukdom. 

Allt är energi. Flöde och stillhet i sanning. Om lymfan inte flödar, indikerar det att känslor inte flödar eller har undertryckts.

Att undvika känslor är att undvika en hel del av sig själv. Det är som en upplevelse av en hel sensorisk upplevelse vi är designade för att ha som människor. Att förkasta hur vi känner … att stoppa ner dessa känslor … är att förkasta sig själv!

Detta är att överge en vacker del av jaget, vår essens och källa som bor bakom blockering och ackumulerad energi, för egentligen vill vi alla leva i överflöd, i njutning och känna harmoni och frihet på alla plan .

När jag började ge mig tid att landa upptäckte jag att kroppen försökte kommunicera med mig och att de faktiskt försökte hjälpa mig .

Den visade mig att det var dags att öppna upp mitt hjärta och älska mig själv utan villkor – en insikt vi ofta får på tysta retreater.

LYMFBOOST

Jag behövde släppa igenom alla mina känslor för att lösa upp många av mina symptom. Det i kombination med annat i mitt program “LYMFHÄLSA” förbättrar mitt immunförsvar och lymfflöde. Jag fick mindre vätska i kroppen, mindre värk och spänningar samt bättre hormonell balans och en rad andra hälsofördelar.

Jag upplevde magin i att vända min läkning inombords för att lösa upp mina symptom samtidigt som jag utökade en djupt rotad kärlek och tillit till mig själv.

För många är ett  trögt lymfsystem toppen på isberget, dvs budbäraren att något inte står rätt till.

Kanske du efter många år av stress, press och ångestproblematik som kan skapa problem med lever, matsmältning och tarmar samt lymfatiska förändringar.

                       Om du dessutom inte vet hur du ska hantera dina känslor, kanske du undviker och trycker ner dina känslor så kan detta leda till att du blir spänd och ångestfylld.        

Detta kan leda till en funktionell obalans som dessvärre inte visar sig på några provtagningar på vårdcentralen. Många får tidigt hormonella problem, spänning i axlar och nacke med återkommande värk, dålig blodcirkulation, svårt att svettas och en kropp som på olika ställen sakta men säkert började samla på sig överskottsvätska.

Många söker hjälp inom sjukvården och det enda de kan erbjuda är vätskedrivande mediciner vilket egentligen bara förvärrar problemen ……
.
Vårt största system, lymfsystemet, är som det bortglömda barnet när det gäller förståelsen av vår hälsa.


Det lymfatiska systemet är vittförgrenat i kroppen och har flera viktiga funktioner men ändå är ett ganska utforskat område trots att de kan ge många och jobbiga symptom. Många vittnar om oförklarlig viktuppgång eller svullnader.

Lymfsystemet är en stor del av kroppens immunförsvar och kroppens stora reningssystem som bekämpar och renar ut gamla, skadade eller främmande celler, till exempel bakterier, virus, proteiner, tumörceller och andra toxiner från kroppen.

Utan lymfflöde skulle en frisk person dö inom 24 timmar. Och när en person drabbas av blödning, vilket ökar deras lymfkärlsflöde, bevisar lymfsystemets dynamiska roll för att upprätthålla blodvolymen. Lymfvätskan innehåller rikligt med näringsämnen, inklusive proteiner och fetter och när den strömmar genom tarmarna absorberar den fettmolekyler som fungerar som en viktig del av försörjningskedjan av fetthaltiga näringsämnen för kroppen. Lymfsystemet hjälper också till att rensa bort fett från kroppen.lymfan och livet

Har man ett trögt eller skadat lymfsystem med för att få lymfkärl och lymfknutor klara inte lymfsystemet riktigt av att transportera runt vätska och den blir i stället stående för länge i vävnaderna och omvandlas så småningom för att lagras upp som fett och bindväv .

Slaggprodukterna visar sig då i celluliter, och kroppen blir svullen för att i värsta fall omvandlas till ett så kallat ödem där vätskan har blivit fibrotisk vävnad.

 

Alla vätskor i kroppen, inklusive lymfan, är kopplade till våra känslor. 

Känslor är tänkta att kännas så att de kan flöda. Tankar är hjärnans språk och känslor är kroppens språk och hur du tänker och hur du känner skapar ett tillstånd av att vara.

Vi kan föreställa oss lymfan som en flod. Den är intelligent designad för att flöda och ge näring åt kroppen.

Där det är obalans, det vill säga blockering är det också inlåsta energier. Där har det skett en chock för kroppen som skapat en sårbildning i form av stagnation.

Vi har alla en helande kraft inom oss!

Personligen har jag upplevt fantastiska resultat efter att jag började lära mig förstå mina känslor, lyssna till känslor i kroppen och sätta ord på känslor och regler dem. Detta är egentligen grunden för att vi ska må bra i oss själva och kunna ha bra relationer med andra.
……..

Jag har i många år nu kunnat hjälpa andra genom olika tekniker att släppa på stagnerad energi, värk och undertryckta känslor. 

Viktigt att gå till roten!

Leverns arbete
När vi har symptom från lymfsystemet behöver vi också titta på levern och dess enorma arbete den gör med att neutralisera störande inkräktare, skadliga ämnen såsom syntetiska bekämpningsmedel, patogener, mögel, gips, giftiga tungmetaller och andra bråkstakar som bryter ner kroppens celler.


När dessa gifter flyter runt i blodet, lymfvätskan och spinalvätskan, orsakar de förödelse på sin väg, de utarmar näringsämnen, drar livskraft ut själva syret och skadar till och med cellerna i immunförsvaret. Dessutom kan en dysfunktionell lever försvåra för tarmen och omvänt.

Att i dessa lägen börja se om sin kost är viktig. Tänk på att de flesta gräs är lymfrenande och detta kanske förklarar varför djuret är gräs då de är sjuka. 

lymfrenande

Tips!

I yoga gör vi vridande poser, bakåtböjningar, framåtböjningar och inversioner. Dessa positioner påverkar ämnesomsättningen när de masserar och stimulerar det endokrina systemet och bukorganen och reglerar deras funktion, förbättrar cirkulationen och rensar dem från stillastående gifter.  

En av kroppens mest avgörande reningsmekanismer, lymfsystemet, förlitar sig på muskelrörelser för att pumpa lymfan genom hela kroppen och rensa bort gifter som skröp från döda celler.

stretching för lymfsystemet

Jag brukar betona hur viktiga vridningar är bra för oss. I ditt bäcken, runt alla organ i buken och längs hela din ryggrad finns mängder av lymfkärl och lymfnoder. Enklaste sättet att stimulera dessa helt hjälpmedel är att just göra vridningar. Så sätt i gång och vrid din kropp fram och tillbaka oavsett om du sitter eller står. 

Detta är speciellt intressant för alla som har ett cirkulationssystem som kanske jobbar långsamt och lätt ger svullna fötter, ben och fingrar. Som gör att du kanske känner dig tung och har hormonella svängningar med mera.

Trögt lymfsystem kan dessutom leda till fibroser, förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop.

Det är fibroserna som gör ont vid beröring och massage. De vanligaste områdena på kroppen som är så kallade problemområden, och där du kan märka ditt lymfsystem är trögt, är nacken, runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken.

Men det kan också handla om gamla skador och ärr där det kan ha bildats fibroser.

Vi vet genom forskning att när vi inte får tillräckligt lymfatiskt flöde i och ut ur noderna då kan inflammation uppstå.

Grundorsaken till det kan vara obearbetade känslor, ett TRAUMA som skapar inre stress och som i sin tur påverkar din ANDNING . Detta kan i sin tur påverkas din TARMHÄLSA med bakteriebalans och en genomsläpplig tarmvägg osv.

LEVERN blir överarbetad och trött av all inre stress orsakad av allt adrenalin samt gifter du dessutom får i dig av exempelvis kemikalier, mediciner, alkohol eller processad mat. Ja det är inte konstigt att vi börjar få olika symptom med en toxisk lymfa. 

Det kan också vara ANNAT som spökar som att du inte får intag av vanligt rent vatten? Eller att det finns ärrvävnad som stoppar upp cirkulationen efter en operation eller brännskada?

Ja det finns många orsakssamband som kan ge ledtrådar.

Är axlar, nacke, hals eller käke spända eller har du en hopsjunken hållning för att du pressar dig själv eller lever under stress?

Finns det hormonell obalans? Om vi inte går till roten med vad som är grundorsaken och startar där, får du inte heller den effekt du önskar.
….
För många kan jordning hjälpa dem. Jordens yta är ”levande” med en obegränsad källa av fria elektroner, även kända som antioxidanter.

Att jorden läker är ett välkänt vetenskapligt faktum men något de flesta människor inte känner till.

jordning

När vi har direkt kontakt absorberas den naturliga, subtila energin på marken – de fria elektronerna. När du har regelbunden jordkontakt återställer och stabiliserar elektronerna kroppens elektriska tillstånd.
Kom ihåg att din kropp – från celler till organ – fungerar elektriskt. Ta hjärtat eller nervsystemet som exempel.

Energin från jorden verkar också reducera kronisk inflammation, ansett som den primära orsaken till de flesta ”moderna” sjukdomar.

Jordning kan enkelt sammanfattas som ett av de mest kraftfulla sätten att stärka kroppen och immunförsvaret på.

För när vi är ojordade i vår bas är det svårt att hålla balansen i kontakten med jorden, naturen och allt levande eftersom vi inte står stabilt på vår grund. Jag har upplevt att det påverkar vår hälsa och mentala hälsa mer än vad vi anar.

När vi jordar oss med Baschakrat stärker vi alltså vår hälsa och grundtrygghet i allt vi gör och upplever i livet.

Jag kommer snart med en bok om LYMFHÄLSA där jag försöker ge dig en bredare förståelse till orsakerna som kan ligga obalans i lymfsystemet.

Jag utgår ifrån ett mer brett holistiskt synsätt och tanksätt inför de lymfatiska utmaningar vi idag har att brottas med.

Du får bland annat lära dig hur trauma och nedtryckta känslor (som skapar blockering i ditt energiflöde) kan påverka lymfsystemet och hur dina tankar påverkar hjärtfrekvens, kärl och andningsfrekvens och i hela kroppen. 

Ja jag kommer att gå på djupet i att förklara hur du själv kan läsa dig från lymfatiska utmaningar och dessutom ge många intressanta tips utifrån egen erfarenhet, forskning och många års litteraturstudier.

OM MINA YOGAKLASSER

Embodied Yin (yinyoga) ökar din rörlighet, stillar kropp och sinne, minskar stress samt ökar flödet av energi, Qi, när vi släpper ut på spänningar och motstånd.

Djupa spänningar, smärta och stagnation får möjlighet att släppa. Kroppens naturliga rytm och flöde öppnas upp. Yinyoga består av passiva positioner där vi låter våra muskler vara passiva och avslappnade uppstöttande av olika hjälpmedel. Vi stannar länge i varje position för att ge oss tid att lugna sinnet i en medveten närvaro, mindfulness. I och med att vi stannar länge i positionerna (3-6 min) när vi kroppens fascia, bindväv, så vi kan öka vår flexibilitet, vätskeflöde och balansera vår energinivå.)

Restorative är en terapeutisk yogaform som alla klarar av och är till stor hjälp för dig som befinner sig nära en smärta/stress-symtom (såsom hyperkänslighet, fysisk eller psykisk smärta, extrem stress, högt blodtryck, utbrändhet, trötthet, håglöshet, sorg, sjukdom med mera). Då kan regelbunden Restorative yoga återhämta, läka och återuppbygga dig igen. Syftet är djupt avslappning och klasserna kan liknas vid en kroppsbehandling i grupp där jag rättar till, stoppar om och anpassar din kropp efter de många sandsäckar, kuddarna och hjälpmedlen. Man använder ofta block, ögonskydd, stolar, filter och ligger i olika kroppspassade ställningar för att uppnå maximal avlastning för kroppens system.

Fördelar med Restorative Yoga är många, tex lugnar sinnet och kan därmed bromsa i fysiska stressymptom och ge förbättrad sömn, ökad cirkulation i kroppen, avslappning, minskad värk och spänningar. Det har en läkande effekt på kroppen i och med sin återhämtande funktion och stimulerar det parasympatiska nervsystemet.

Yoga Nidra är en guidad meditationsteknik som även kallas “peace beyond words” dvs en yogisk sömn och som utförs liggandes.Yoga nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar.

Tillståndet kallas hypnogogiskt tillstånd eller alfatillstånd. Detta kraftfulla tillstånd kan användas för många olika syften som inbegriper djupavslappning, frigörande av minnen som fastnat i vårt undermedvetna, och medvetna, samt skapa ett ökat tillstånd av medveten närvaro.

Embodied Flow och dynamisk Hatha Yoga   är en lekfull och dynamisk yoga där du får röra dig i ett med din kropp, hjärta & själ. Andetaget guidar dig genom rörelsen och det är en resa genom asanas och sekvenser. Ett flöde genom stadighet och lätthet med en stark och flexibel kropp. Avslutas med utforskande Yin.

 Lymfyoga  är en mjuk yoga som sätter igång ditt reningssystem i kroppen – lymfsystemet genom egen lymfmassage med eterisk olja, zonterapi, andningsövningar, tapping, vibrationer, stretch och olika rörelser som stimulerar lymfsystemet. 

 L ymfsystemet är intimt förknippat med kroppens immunförsvar, fettomsättning och fungerar som avlopps- och reningsverk. Man kan säga att lymfsystemet är kroppens sopstation, där kroppen gör sig av med olika slaggprodukter, toxiner.

Förutom lymfkärlen har vi också lymfnoder på många ställen i kroppen som vi stimulerar under lymfyogan. Lymfcirkulationen drivers av våra muskler när vi rör på oss. 

Hur vet jag om jag har trögt lymfsystemet? Vanliga symtom är vätskeansamlingar och svullnad i kroppen eller kroppsdelar, frekventa förkylningar, hormonella svängningar, huvudvärk och svårt att gå ner i vikt osv. Mer information får du under Lymfyogan och i min nya bok.

    ༺꧁ ❤️꧂༻

 
 

 

Omdömen från deltagare

“Underbart! Har ni gått på yoga med Lena Thurner (Prahna)? Den bästa av de bästa!”
Christine från Nyköping
“Lena har gjort att jag har orkat med vardagen mycket bättre och hon är en fantastisk yogalärare på alla sätt med sitt autentiska och genuina sätt.”
Lisa från Oxelösund

Info kommer snart - Kursstart

Lymfhälsakurs 16.30 – 18.00 

Yinyoga 18.30-20.00

 


Qigong 16.30 - 18.00

Restorative Yoga 18.30-20.00

.

Anmälan till lena.thurner@prahna.se
Swish till 0727080480 (kvitto till friskvårdsbidrag)

All utrustning ingår men ta gärna med egen utrustning om du vill.