Från Stress till Livskvalitet

Fjällretreat Guvtjárre Ahkká 

Juli 2024

Gör oss sällskap till Guvtjávrres sameviste (Kutjaure), som ligger vid gränsen till Badjelánnda (Padjelanta) i Jokkmokks kommun i Lappland. Detta område ingår i Sveriges största levande samiska kulturmark och här får du tillsammans med våra vandringsledare under en hel vecka undersöka naturen, vidga ditt medvetande och samspel med det subtila livet. 

Den kraftfulla shamanen Ahkka inverkar inom ett stort fjällområde och vi kommer att uppleva den under våra dagar i hennes marker. Vi utforskar henne och även fjällen Allak och Boalnotjåkka, den kraftfullt brusande älven Voåjatädno, sandformationer och grottor. Vår närmsta granne blir sjön Kutjaure på vars strand vi bor i ett litet sameviste. Området är rikt på lämningar och historiska spår som går flera tusen år tillbaka i tiden.

Program

Retreaten startar i Ritsem söndag eftermiddag 31 juli 2021* med en gemensam båtfärd över sjön Akkajaure till Vájsáluokta. Samling i Vaisaluoktastugorna där middag intas följt av övernattning. (*reservation för ändring pga. tåg och/eller busstider)

Efter övernattning i Vaisaluokta blir det under söndagen en vandringsetapp till Kutjaure på ca 18 km. Här följer en beskrivning av vandringsleden:

” Leden följer en stenig stig några kilometer söderut längs Akkajaures strand. Stigen passerar samevistet Vájsáluokta. Efter vistets kyrkkåtor korsas jokken Guossjájåhkå över en hängbro. Efter bron viker Nordkalottleden av brant uppför längs jokken. Ungefär 1 kilometer efter bron nås kalfjället. Utsikten bakåt över Akkajaure och fjällen norrut är vacker. Efter cirka 300 meter stiger planar stigen ut. Stigen fortsätter i en lättvandrad dal över gräsängar, rishedar och stenfält. Den u-formade dalgången är högt belägen och det kan ligga kvar snö länge på sommaren. Längs sjöarna Guossjájávrre och Gårssåjávvre finns spänger över fuktiga partier. Strax innan Gårssåjávvre ligger en raststuga där det kan passa att ta lunchpaus. Vandringen fortsätter över lättvandrad hedmark med vyer över fjälltoppar i Sarek. Efter att två broar har passerats bär det utfört mot Kutjaurestugan och björkskogen. Tid: 6-8 timmar” Text hämtad från Naturkartan.se

I Kutjaure bor vi i flerbäddsstugor och varje morgon inleder vi med yoga ledd av Lena följt av en gemensam frukost. Därefter följer en utforskande och inkännande vandring ledd av vår vandringsledare.

Lena tipsar om spännande smaker och läkeörter i floran. Fika och lunch intas i lugn och ro ute i det vilda. Väl tillbaka till samevistet blir det middag och vi bor vid en underbar sandstrand där bad och bastu kan avnjutas.

Vi avslutar retreaten i Ritsem lördag förmiddag 6 augusti efter frukost och en båtfärd över Akkajaure.

Förkunskaper

Vi välkomnar både mer erfarna och oerfarna fjällvandrare, dock vill vi att du obehindrat ska kunna röra dig upp och ned för fjäll med bitvis brantare och blockig terräng. Klara av två dagsvandringar med packning i lugnt tempo i upp till 18 km (avstånd mellan Vaisaluokta och Kutjaure). Ingen tidigare erfarenhet av yoga krävs.

Erik Thurner är vår Fjälledare som är med och planerar och genomför våra vandringsturer med hänsyn till fjällsäkerhet och trivsel. Erik är en sann naturvän med stort intresse för svenska fjällen i form av vandring, skidåkning och fiske (vår fjälledare sedan 2016)

Thurner fjällvandring fiske

 

Erik Thurner

Lena Thurner

Lena – Yogalärare, Coach och Örtterapeut med 7 års erfarenhet av att skapa och leda kurser och retreats i samklang med natur i väglöst land för att finna den stillheten som den moderna människan så innerligt längtar efter. Med lång erfarenhet och stort hjärta anpassar Lena retreaten efter gruppens och individens behov. Lena bjuder på avslappnande och öppnande yoga och meditation samt delar gärna med sin passion för det gröna apoteket och ätbara växter i fjällen. 

reträtt ahkka

 

Lena Thurner

Ingår

 – Receptsamling/förslag och tips om fjällvandringsmat

– 6 nätter i flerbäddsstuga vid Vaisaluokta och Kutjaure sameviste

– 3 kvällar vedeldad bastu, 

– det tillkommer fler aktiviteter inom kort

– Båttransport tur och retur Ritsem-Vaisaluokta

 

Pris 16 000 kr

OBS Priset som gäller giltigt årsmedlemskap i STF (295:-). Vid medlemskap kan du även utnyttja 10 % rabatt på SJ. Länk

Anmälan och betalning

Anmälan till lena.thurner@prahna.se. Vid anmälan och inbetald anmälningsavgift 1500 kr skickas utrustnings- och packlista ut tillsammans med annan viktig information. Du blir där vi kommer att få information om en sluten facebook grupp inför och efter informationen.

Vid anmälan bör du informera om eventuella matallergier eller preferenser. 

Anmälan blir giltig i och med att du betalar i din anmälningsavgift. Hela retreaten ska slutbetalas senast 31 maj-23. Swisha anmälningsavgift till 0727080480 eller BG 5390-8653.

Vid avboknig 60 dagar före ankomst återbetalas 100% minus SEK 500. Avbokning 40 dagar före ankomst återbetalning 100% minus SEK 1500 i administrations- och expeditionsavgift. Avbokning 0-40 dagar före ankomst ingen återbetalning. Vi hänvisar till reseförsäkring och avbeställningsskydd som du tecknar själv genom din bank eller försäkringsbolag.

Vi har ställt resegaranti enligt Paketreselagen hos Kammarkollegiet vilket ger dig trygghet om resan ställs in eller avbryts i förtid.

Ingår ej: Resa till/från Ritsem, sängkläder, handduk och slutstädning, extra snacks (utöver lunchpaketen).

Resa till/från Ritsem: Vi rekommenderar tåg till Gällivare och anslutande buss eller bilsamåkning – hör av dig till oss så hjälper vi dig med resealternativ.