Från Stress till Livskvalitet

Fjällretreat 31 juli-5 aug 2021,  Saltoluokta, Laponia

Fullbokat!

“Även tystnaden berättar” 

Magi och fjällvandring i Sarek 

”Att vara utomhus i friska luften och komma nära naturen ger frihetskänslor. Fjällvandringar kan hjälpa dig att bryta upp från instängdhet och höga krav och ge dig tillgång till dig själv och dina möjligheter. Fjällvandring, yinyoga, healing och meditation frigör stela leder och muskler och låter sinnet bli friare från oro och grubbel. ”

Varmt välkomna att följa med oss* på en fem dagar lång fjällretreat i trakterna kring Sarek, Laponia i den nordligaste delen av Sverige.

Naturen läker själen

Vi börjar våra dagar med avslappnande och energigivande yinyoga alternativt meditation. Landa i kroppen och därmed njuta med alla dina sinnen. Därefter blir du guidad in i fjällvärldens slående vackra natur och stillhet som är balsam för själen. Du får lära dig mer om samisk historia och kultur, om örter och fjällflora. Dessutom kommer utefter gruppens behov Anu Rosentjärn att samtala om det som kommer upp och du har även möjlighet att dela med dig och möta dina känslor i varm gemenskap.   Till kvällen  blir det bastu och middag lagad med kärlek och ännu mer inspirerade föredrag och guidningar av Anu.

Kostnad:   11 500:-

Ingår: Fjällvandring kring Saltoluokta där vi lär oss mer om fjällflora, örter, samisk kultur och historia. Föreläsningar och andra aktiviteter ingår. Vi lär känna fjället och hittar dagligen lugnet med yinyoga & meditation, 3 nätter i stuga på sameviste, 2 nätter på fjällstation i 2-bäddsrum “bättre standard”, färjetransport Kebnats- Saltoloukta t/r, 5 frukostar (frukostbuffée), 4 lunchpaket, 5 middagar varav en 3-rätters på Fjällstationens restaurang OBS!  Med viss reservation för ändringar kan förekomma.

Ingår inte: Tåg/flyg/buss, sängkläder, handduk och slutstädning. OBS! medtag egen yogamatta. * Priset som anges gäller medlemskap i STF https://www.svenskaturistforeningen.se/stotta/bli-medlem/bestall-medlemskap.

Bokning och anmälan 

Mejla till lena.thurner@prahna.se. Vid anmälan och inbetald anmälningsavgift 1 500:-  skickas utrustnings- och packningslista ut tillsammans med annan viktig information.  Anmälan blir giltig i och med att du betalar in din anmälningsavgift. Hela retreaten ska slutbetalas senast 25 maj-21. Swisha anmälningsavgift till 072-70 80 480 eller BG 5023-0150.  Reseförsäkring och avbeställningsskydd tecknar du själv genom din bank eller försäkringsbolag.

Avbokningsregler

-Avbokning innan 31 mars-18 återbetalas hela avgiften förutom 500:- i administrativa kostnader.

-Avbokning innan 15 juni-18 återbetalas endast 50 % av resans pris

-Avbokning efter 15 juni-18 återbetalas endast 15 % av resans pris

Kärlek till naturen

Att leva som vi lär när det gäller miljömedvetenhet tar vi på största allvar. Därför kommer våra vandringar alltid värna om att inte störa den natur vi vistas i och i största möjliga mån välja ekologiska och närproducerade råvaror till matlagning. Om du har några speciella önskemål, matallergier eller medicinska problem är det bra om du kontaktar oss i god tid innan retreaten börjar. När vi bor på vårt sameviste kommer vi exempelvis äta vildfångad röding och fjällöring och på samevistet är det ingen mobiltäckning.

Resa hit

Tåg till Gällivare eller samåkning brukar vara det vanligaste – hör av dig till oss så hjälper vi dig med resealternativ.

Pris ex tidigare år  pris ca 1750:- tur och retur Kebnats/Salto – Sthlms Central med hänsyn till 10 % STF rabatt.

Från Sthlm avgår ett tåg 18.10 den 23 juli och anländer Gällivare 8.12. Där åker ni vidare med buss 93 som avgår 8.55 och är framme vid Kebnats/salto kl 10.40 den 24 juli.

Från Kebnats/salto  den 29 juli kl 12.30 med buss 93 mot Gällivare Station. Därifrån går tåget mot Sthlm Central framme kl 6.30 måndag den 30 juli.

Program 

sameviste retreat yoga och fjällvandring vildmarken yinyoga fjällen
Det finns mycket vackert och intressant att uppleva kring Saltoluokta. Exvis deltalandskapet och det pyramidformade berget Sluggá.

Preliminärt- Retreaten startar lördag 31 juli och slutar med en frukostbuffée torsdag den 5 aug (med viss reservation för ändring pga. tågtider). Nedan bild från samevistet.

6.30 Avslappnande yinyoga alt meditation med Lena Thurner följt av frukost.

9.30 Utforskande dagsvandring i orörd natur med fika, föreläsningar/coachning/meditation och lunch som intas i lugn och ro ute i det vilda.

15.30 Tillbaka vid samevistet eller fjällstationen kan vi skämma bort oss själva med yoga, dusch/bad i jokken och bastu & samtal .

18.00 För att sedan njuta av en näringsrik och energigivande middag. Under kvällen ges tid för samtal/meditation och föreläsning.

sameviste vandring orörd natur yinyoga
Förfallen kåta

Lär känna fjället, hitta lugnet

Har du någonsin drömt om att på nära håll få uppleva vildmarken i närheten av Sarek, norr om polcirkeln under trygga, avskalade och avslappnande former? Under solen som aldrig tycks gå ner i en slående vacker natur guidar vi dig på resan inåt och visar dig fjällets fascinerande natur. Vi erbjuder entusiasm, kärlek till dig själv och till naturen. Här hittar du verkligen lugnet och blir därmed i nuet. På samevistet fungerar inte mobiltäckningen.

Marken intill samevistet kryllar av fornlämningar och vi är på gammal kulturmark. I omgivningen hittar vi många härdar och förrådsgropar (gropar i stenig mark där bland annat kött kunde förvaras skyddat mot rovdjur).

Vegetationen är yppig med vilda röda vinbär, smörbollar och fjällviol och här finns alltifrån vindblottor med krypljung och fjällgröna till snölegemark med dvärgvide och mossljung.

På väg ner mot samevistet går man på spångade myrar som är ganska artrika på växter med bl.a. fjällgentiana, Kung Karls spira, ängsnycklar, hjortron, kvanne, fjällkattfot och smörboll.  I videkärren och de små gölarna nära vistet är det ett myllrande fågelliv med smalnäbbade simsnäppor, grönbenor, blåhakar och gulärlor. Här häckar även smålom och kricka. Under vår vandring kan fjällvråk, stenfalk och tornfalk som jagar i omgivningarna stötas upp.

Vem kan delta?

Alla som kan vandra med nödvändig packning utefter vandringsled cirka 6-8 km per dag. Inga andra förkunskaper krävs. Utmärkt möjlighet för dig som inte har fjällvana

 *OM oss ledare

fjällvandring magi Yoga i Nyköping och Oxelösund Lena Thurner – Örtterapeut, Lic. Stresscoach, Certifierad yogalärare  E-RYT 500 h och ägare av Prahna. Lena har  under flera år arrangerat fjällvandringar och är naturälskare. Hon arbetar idag som yogalärare och arrangerar  fjällvandringar, kurser och föreläser om naturens skafferi. Lena har lagt ner tid och omtanke för att hitta en plats där du kan få en upplevelse för alla sinnen och där maten är lokalproducerad och lagad med kärlek..

Erik Thurner

Godkänd Fjälledare, Geotekniker och sann naturvän med stort intresse för svenska fjällen i form av vandring, jakt, skidåkning och fiske (vår fjälledare sedan 2016)

Långsamhet – Att vandra är att hitta ett lugn gång man kan hålla i ett jämnt tempo. Att vandra över fjäll är en typ av meditation. Mindfulness är en röd tråd. 

Enkelhet – allt är förberett så att du kan slappna av och bara vara. Måltider serveras, sängar står klara, stigarna är undersökta i förväg. I enkelheten hittar vi det mest omedelbara i livet.” Närvaro – Vi väcker din upptäckarlust av det rika fjällen i Laponia har att erbjuda. Att stanna upp och lyssna på får oss närvarande i stunden.

—————————————————

Vad har deltagarna tyckt om tidigare Yoga – och fjällvandringar?

Hej Lena!

Tack för en trevlig vistelse i Saltoluokta. Jag är oerhört nöjd med resan och skulle nog vilja påstå att det är en av de bästa resor jag gjort. Det som gjorde resan så minnesvärd är att den kombinerade en fantastisk introduktion till svenska fjällvärlden med yoga och tid för reflektion. Att få möjlighet att utforska fjällen med både en biolog och en fjällguide är nog få förunnat! Att sen guidas in i yinyogan och den återhämtning som den innebär var en oslagbar kombination. Lägger man sen till ett toppengäng med varma människor, introduktion till samisk kultur och mycket god mat så förstår du varför jag tyckte resan var SÅ bra!  Jag ser redan fram emot att följa med nästa år! Jag hoppas att ni orkar och vill göra om denna succé. ”Linnea T, Sthlm”

……………………

Mycket mycket nöjda. Vi var väldigt förväntansfulla och har mer än väl fått vår dröm uppfylld. “Tobbe B, Sörmland”

…………………

Jag är mer än nöjd, överträffade alla mina förväntningar! “Annsofie L, Trosa”

………………..

Jag är såå nöjd att jag var med på din fjällretreat! Kom hem uppfylld av alla intryck – energifylld som om jag varit borta länge. mycket nöjd, mina förväntningar uppfylldes verkligen yogan mer än bra, fjällvandringen skön och lagom utmanande för mig och jag saknade ingenting! Jag tänker ofta på den vy vi hade när vi kommit en bit upp på fjället, dessa fjäll som bara vilar tryggt i naturen och det blå vattnet som ger liv och mycket himmel som ger utrymme. En bild att ha med i meditationen!  “Annika J, Jönköping”

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2017?

Hej Lena,

Mycket nöjd!! Det var fantastiskt att få upptäcka fjällen och det underbara landskapet i era goda händer. För mej hade det inte varit möjligt utan er kunskap och ledning. Tack också för den omsorg som ni båda två gav oss alla och som betyder mycket. Ni hade planerat och förberett så väl och med mycket Hjärta ❤️.  Det var alltid mycket gott att äta!! Ni är så duktiga på att laga mat. Saknade inget. 

Allt var så bra! Jag lärde mej mycket praktiska tips och kände mej trygg med er ledning. Det är ganska mycket som man inte tänker på och som är bra att kunna. Också roligt att få Lenas kunskap om blommor mm. Efter denna resa känner jag mej verkligen peppad på att vandra i fjällnatur! Allt var underbart och en av mina absolut mest härliga resor! “Anna L, Göteborg”

……………