Från Stress till Livskvalitet

VANDRINGSFRID 

Fjällretreat Saltoluokta, Laponia

Datum ej klart för 2021

Yoga & fjällvandring “Utsikt Sarek”

Varmt välkomna att följa med oss på en sex dagar lång fjällretreat i trakterna kring Sarek, Laponia i den nordligaste delen av Sverige. I en kravlös gemenskap och stunder av tystnad möts vi i vår nyfikenhet till fjällvärlden och i vår längtan efter stunder av stillhet och ro.

Program

Retreat där vi varje dag börjar med avslappnande yinyoga (alt. meditation). Yogan frigör stela leder och muskler och låter sinnet bli friare från oro och grubbel. Fjällens storslagna vyer och friska luft hjälper ytterligare att frigöra sinnet att landa i nuet och bryta upp från vardagens instängdhet och krav.

Efter morgonens yinyoga följer en hälsosam och stärkande frukostbuffé och därefter en utforskande dagsvandring ledd av Erik (vår fjälledare). Under vandringen kommer bland annat Lena och Maria (båda läkeörtsterapeuter) att berätta om urgammal läkekunskap och om fjällvärldens läkeörter och flora samt hur vi kan använda naturen i vår matlagning och gröna apotek.

Tips ges bland annat kring allmän fjällkunskap och om samisk kulturhistoria och tillsammans med en slående vacker natur upplever vi den stillhet endast vildmarken kan erbjuda. Fika och lunch intas i lugn och ro ute i det vilda.

Du kommer till samevistet på eftermiddagen för att skämma bort dig själv med antingen yoga, bara vara, samtal, vedeldad bastu och bad i jokken för att sedan njuta av en näringsrik och energigivande middag på samevistet alt fjällstationen. Maria som ansvarar för middagen inspirerar oss alla i sin kreativa konst i det vilda köket.

För intresserade erbjuds även på denna retreat möjlighet till att prova på flugfiske.  

Retreaten startar torsdag 13 aug med att vi ses vid Saltoluokta Fjällstation för att äta lunch och därefter vandra 7 km till samevistet. Vi avslutar retreaten efter en frukostbuffée onsdag den 19 aug (med viss reservation för ändring pga. tågtider). 

 

Ingår*

  • Dagliga fjällvandringar & fjällkunskap med ledare “Lär känna fjället”
  • Hitta lugnet dagligen med yinyoga & meditation
  • Boende 6 nätter (varav 5 nätter i 3-4 bäddsstuga på sameviste, en natt på fjällstation i flerbäddsrum) inkl tillgång till vedeldad bastu
  • Färjetransport Kebnats- Saltoloukta t/r
  • 6 frukostar (frukostbuffée) & 5 lunchpaket
  • 6 middagar varav en 3-rätters på Fjällstationens restaurang
  • Lärdom om ört- och fjällflora
  • Coaching session 90 min
  • OBS! WIFI, el och telefon fritt! Väglöst land!

                       *Med viss reservation för ändringar kan förekomma.

Pris  -*

Ingår inte: Tåg/flyg/buss, sängkläder, handduk, fiskekort och slutstädning. OBS! medtag egen yogamatta. * Priset som anges gäller medlemskap i STF https://www.svenskaturistforeningen.se/stotta/bli-medlem/bestall-medlemskap.

Vem kan delta?

Vi välkomnar både mer erfarna och oerfarna fjällvandrare, dock vill vi att du obehindrat ska kunna röra dig upp och ned för fjäll med bitvis brantare och blockig terräng. Vår målsättning är att vissa dagar vandra upp mot 12 km med lättare packning i lugnt tempo, vilket du ska känna dig bekväm med. Ingen tidigare erfarenhet av yoga krävs.

Bokning och anmälan 

Mejla till lena.thurner@prahna.se. Vid anmälan och inbetald anmälningsavgift 1 500:-  skickas utrustnings- och packningslista ut tillsammans med annan viktig information.  Anmälan blir giltig i och med att du betalar in din anmälningsavgift. Hela retreaten ska slutbetalas senast 25 maj-xx Swisha anmälningsavgift till 072-70 80 480 eller BG 5390-8653.  

Reseförsäkring och avbeställningsskydd tecknar du själv genom din bank eller försäkringsbolag.

Vi har ställt resegaranti enligt Paketreselagen hos Kammarkollegiet vilket ger dig trygghet om resan ställs in eller avbryts i förtid.

Kärlek till naturen

Att leva som vi lär när det gäller miljömedvetenhet tar vi på största allvar. Därför kommer våra vandringar alltid värna om att inte störa den natur vi vistas i och i största möjliga mån välja ekologiska och närproducerade råvaror till matlagning. Om du har några speciella önskemål, matallergier eller medicinska problem är det bra om du kontaktar oss i god tid innan retreaten börjar. När vi bor på vårt sameviste kommer vi exempelvis äta vildfångad röding och fjällöring.

Resa hit

Tåg till Gällivare eller samåkning brukar vara det vanligaste – hör av dig till oss så hjälper vi dig med resealternativ.

Nedan några bilder från samevistet.sameviste retreat

sameviste vandring orörd natur
Förfallen kåta

Lär känna fjället, hitta lugnet

Har du någonsin drömt om att på nära håll få uppleva vildmarken i närheten av Sarek, norr om polcirkeln under trygga, avskalade och avslappnande former? Under solen som aldrig tycks gå ner i en slående vacker natur guidar vi dig på resan inåt och visar dig fjällets fascinerande natur. Vi erbjuder entusiasm, kärlek till naturen och en bred kunskap. Du hittar lugnet och är i nuet.

OM oss ledare

Vi är medlemmar av Svenska Fjälledarorganisationen

SFLO

Lena Thurner – Örtterapeut, Lic Stresscoach, Certifierad Yin- och Hatha yogalärare och ägare av Prahna.

thurner yoga fjällvandring

 

Erik ThurnerGodkänd Fjälledare, Geotekniker och sann naturvän med stort intresse för svenska fjällen i form av vandring, jakt, skidåkning och fiske (vår fjälledare sedan 2016)

Thurner fjällvandring fiske

 

LångsamhetAtt vandra är att hitta ett lugn gång man kan hålla i ett jämnt tempo. Att vandra över fjäll är en typ av meditation. Mindfulness är en röd tråd.

Enkelhet – allt är förberett så att du kan slappna av och bara vara. Måltider serveras, sängar står klara, stigarna är undersökta i förväg. I enkelheten hittar vi det mest omedelbara i livet.”

Uggla i naturmiljön
Uggla i naturmiljön

NärvaroVi väcker din upptäckarlust med en kunnig och engagerad guidning av det rika fjällen i Laponia har att erbjuda. Att stanna upp och lyssna på ljungpiparens sorgsna sång eller studera pärlugglan (se bild) får oss närvarande i stunden.

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2016?

Hej Lena!

Tack för en trevlig vistelse i Saltoluokta. Jag är oerhört nöjd med resan och skulle nog vilja påstå att det är en av de bästa resor jag gjort. Det som gjorde resan så minnesvärd är att den kombinerade en fantastisk introduktion till svenska fjällvärlden med yoga och tid för reflektion. Att få möjlighet att utforska fjällen med både en biolog och en fjällguide är nog få förunnat! Att sen guidas in i yinyogan och den återhämtning som den innebär var en oslagbar kombination. Lägger man sen till ett toppengäng med varma människor, introduktion till samisk kultur och mycket god mat så förstår du varför jag tyckte resan var SÅ bra!  Jag ser redan fram emot att följa med nästa år! Jag hoppas att ni orkar och vill göra om denna succé. ”Linnea T, Sthlm”

……………………

Mycket mycket nöjda. Vi var väldigt förväntansfulla och har mer än väl fått vår dröm uppfylld. “Tobbe B, Sörmland”

…………………

Jag är mer än nöjd, överträffade alla mina förväntningar! “Annsofie L, Trosa”

………………..

Jag är såå nöjd att jag var med på din fjällretreat! Kom hem uppfylld av alla intryck – energifylld som om jag varit borta länge. mycket nöjd, mina förväntningar uppfylldes verkligen yogan mer än bra, fjällvandringen skön och lagom utmanande för mig och jag saknade ingenting! Jag tänker ofta på den vy vi hade när vi kommit en bit upp på fjället, dessa fjäll som bara vilar tryggt i naturen och det blå vattnet som ger liv och mycket himmel som ger utrymme. En bild att ha med i meditationen!  Tack och kram! Hälsa Viktor och Christine, de var fantastiska. “Annika J, Jönköping”

Vad tyckte deltagarna om Yoga – och fjällvandringen 2017?

Hej Lena,

Mycket nöjd!! Det var fantastiskt att få upptäcka fjällen och det underbara landskapet i era goda händer. För mej hade det inte varit möjligt utan er kunskap och ledning. Tack också för den omsorg som ni båda två gav oss alla och som betyder mycket. Ni hade planerat och förberett så väl och med mycket Hjärta ❤️.  Det var alltid mycket gott att äta!! Ni är så duktiga på att laga mat. Saknade inget. 

Allt var så bra! Jag lärde mej mycket praktiska tips från Erik  och kände mej trygg med er ledning. Det är ganska mycket som man inte tänker på och som är bra att kunna. Också roligt att få Lenas kunskap om blommor mm. Efter denna resa känner jag mej verkligen peppad på att vandra i fjällnatur! Allt var underbart och en av mina absolut mest härliga resor! “Anna L, Göteborg”

……………..

Läs även detta Nyhetsbrev från Svenska Kunskapsförlaget – en blogg som handlar om retreaten. Klicka på länken Nyhetsbrev

……………..

retreat fjällvandring yinyoga Saltoluokta
Deltagare 2016
retreat fjällvandring yoga saltoluokta
Deltagare 2017
retreat yoga fjällvandring
Deltagare juli 2018
fjällvandring fjällretreat yoga
Deltagare aug 2018

Avbokningsregler

-Avbokning innan 31 mar-20 återbetalas hela avgiften förutom 750:- i administrativa kostnader.

-Avbokning innan 1 juni-20 återbetalas endast 50 % av resans pris

-Avbokning efter 1 juni-20 återbetalas endast 15 % av resans pris